V hotelu Plesnik si zato prizadevamo za sonaravni turizem ter trajnostno rabo virov. Sprejeli smo vrsto ukrepov, s katerimi želimo osveščati tudi naše goste in dobavitelje. Ravnamo se po Trajnostnem načrtu, ki vključuje okoljske, sociokulturne, kakovostne, zdravstvene in varnostne vidike.
Letno opravimo oceno izboljšav in sproti beležimo nove ukrepe, pri čemer upoštevamo tudi mnenja gostov in dobaviteljev. Smo tudi ponosni nosilci okoljskega znaka Green Globe, ki nudi strukturiran vpogled v uspešnost trajnostnih turističnih nastanitvenih in storitvenih podjetij ter njihovih partnerjev v dobavni verigi.
Tradicija in v zibelko položeno poslanstvo nas zavezujeta, da se dosledno zavzemamo za lokalno skupnost in skrbimo zanjo. Prizadevamo si za zmerno rabo virov in ohranjanje okolja, da bi ga ohranili tudi za generacije, ki prihajajo. Naš razvoj usmerjamo tako, da ne ogroža preživetja drugih vrst in ne uničuje njihovih habitatov. Jasno imamo zapisana pravila obnašanja v Krajinskem parku Logarska dolina.
Naš namen je izboljšati kakovost življenja. K doseganju tega cilja veliko pripomore zdrava lokalna prehrana, ki jo z veseljem nudimo našim gostom. Izbirajo lahko tudi med programi za zdravje, oblikovanimi po načelih permakulture, Sebastiana Kneippa, Rudolfa Steinerja in ayurvede. Programi so sestavljeni iz prilagojene, zdrave prehrane, zdravilnih učinkov zelišč, aktivnosti na prostem, sproščanja z wellness programi, masaž in terapij.
Naš razvoj temelji na trajnostni rabi obnovljivih virov, zdržnem poseganju v prostor in odgovornem ravnanju z odpadki. Vsi ti postopki so podrobno opisani v našem internem dokumentu, ki je del Green Globe eko certifikata – Trajnostni sistem upravljanja. Turistični objekti v dolini se že več kot deset let ogrevajo na lesno biomaso iz lokalnih virov in uporabljajo čistilno napravo za odpadne vode.
Da ostanemo zdravi, moramo poskrbeti za naravo in naše telo. To bomo dosegli s čim bolj trajnostnim načinom življenja. Izjemno pomemben je odnos do hrane. V naši ponudbi so izdelki lokalnih in slovenskih kmetij. Da pa bi zavrgli kar čim manj hrane, smo uvedli naročanje na kosilo in večerjo ter pripravili opcije menijev, med katerimi gostje dnevno izbirajo.
Pravila in navodila trajnostnega obnašanja in odnosa do narave krajinskega parka moramo spoštovati vsi: domačini, ki živimo v dolini, zaposleni v hotelu ter tudi gostje hotela in obiskovalci Logarske doline.
Oglejte si, kako z majhnimi koraki v Hotelu Plesnik ustvarjamo velike spremembe:
Pomembno je tudi naše sodelovanje s širšo skupnostjo. V krajinskem parku Logarska dolina in Občini Solčava že vrsto let spodbujamo načela trajnostnega razvoja, kar dokazujejo številna priznanja, nagrade in certifikati. Med drugim smo prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destination, večkrat smo se uvrstili med top 100 trajnostnih destinacij sveta itd.