Prepletena s cvetočimi travniki in zelenimi gozdovi ter odmaknjena od vsakodnevnega vrveža, Logarska dolina tudi v kulinaričnem smislu predstavlja izjemen navdih za vsakega kuharskega mojstra. Gostje so ves čas bivanja deležni pristne kulinarike, ki temelji na svežih lokalnih sestavinah in sodobnem pristopu k tradicionalnim okusom.
Nedavno pa je svoja vrata odprla tudi Restavracija Plesnik, ki je odprta tako za hotelske goste kot zunanje obiskovalce. Pod jedi, ki jih strežemo v tej restavraciji, se podpisujeta chefa Janez Bratovž in Tom Čopar, ki sta okuse narave mojstrsko prepletla v dovršenih krožnikih.
Bolj pristno ne gre.
Degustacijski meni, sestavljen iz sedmih skrbno izbranih hodov, skupaj s pozdravi in odzdravi, popelje goste na edinstveno kulinarično popotovanje skozi okuse Zgornje Savinjske doline in Solčavskega, prilagojen sezonskim dobrotam narave.
Jedi so odsev bližnjega gozda, nepokošenega travnika, hotelskega vrta in sosednjih kmetij.
Nova Restavracija Plesnik ponuja sedemhodni degustacijski meni, ki ga ustvarjata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar – v ritmu narave in z okusi Zgornje Savinjske doline. Jedi so poklon gozdu, travnikom, vrtu in lokalnim kmetijam: od sirneka z divjimi zelišči do srninega fileja in ajdove rezine z gobami.
Poudarek je na sezonskosti in tehnikah, kot so fermentacija, dimljenje in sušenje, ob bogati shrambi domačih dobrot.
Restavracija, umeščena v del Lovske sobe, je odprta v večernih urah in sprejme do 18 gostov. Zaradi trajnostnega pristopa in zmanjševanja živilskih odpadkov je obvezna rezervacija vsaj en dan vnaprej.
Nova kulinarična zgodba v Hotelu Plesnik se poraja iz izjemnega sodelovanja dveh generacij slovenskih chefov – legendarnega Janeza Bratovža, pionirja sodobne slovenske kulinarike, in perspektivnega mladega chefa Toma Čoparja, ki kot vodja Plesnikove kuhinje ustvarja prefinjene jedi z globokim spoštovanjem do narave in lokalne skupnosti.
Tom Čopar, ki se je kalil v uveljavljenih domačih in tujih restavracijah, kot so Hiša Raduha, Restavracija JB, Vila Herberstein in španska La Raza, v Zgornji Savinjski dolini ustvarja jedilnik, ki presega klasične okvire. V ospredje postavlja mikrolokacijo – gorsko pokrajino, letne čase in bližnje ekološke kmetije –, s čimer spodbuja tesno sodelovanje z lokalnimi dobavitelji in subtilno prilagaja kulinariko naravnemu ritmu okolja. Skupaj z Bratovžem sta oblikovala edinstven kulinarični pristop, ki v sožitju s tradicijo in trajnostjo ponuja sodoben, senzibilen pogled na kulinarično prihodnost Slovenije.
Plesnikov hišni somelje Simon Voler je oblikoval vinsko karto, ki se osredotoča na najboljša slovenska vina vseh vinorodnih dežel, dodal je nekaj francoskih, italijanskih in španskih vin ter premišljen izbor žganih pijač, od svetovno priznanih do lokalnih, kot so staran brinjevec, jabolčno žganje, hišna borovničev in žajbljev liker ter lokalni gin Burje, ki ga izdeluje Primož Plesnik iz sosednje Eko hiše na Razpotju. Omeniti gre tudi, da so na voljo odlični brezalkoholni koktejli.
Kuharski mojstri v Hotelu Plesnik uporabljajo lokalna in ekološko pridelana živila z okoliških visokogorskih kmetij.
Vse jedi so pripravljene s čutno prefinjenostjo in ljubeznijo. Izogibanje umetnim aditivom pa omogoča, da se okusi še bolj približajo naravi in v brbončicah vzbudijo občutek domačnosti.
Hotelskim gostom je na voljo ekološki zajtrk, strežejo tudi lahka kosila, ki so pri polpenzionu že vključena v ceno (dnevna juha in izbor solat), zvečer pa vas bodo razvajali s postreženo večerjo s štirimi hodi. Seveda pa se lahko odločite tudi za degustacijski meni, ki ga po predhodni rezervaciji strežejo v novi fine dining restavraciji Plesnik.
Domačija Plesnik, Logarska dolina (govedina za juho, meso za klobase in salame)
Kmetija Matk, Logarska dolina (kozji siri in skuta, sirnek)
Kmetija Perk, Logarska dolina (sušene mesnine)
Kmetija Ploder, Solčava (sir, maslo)
Kmetija Moličnik, Luče (jajca)
Kmetija Spodnji Strmčnik, Luče (jogurt, skuta, sir, pinjenec)
Liogarden, Luče (sadje in zelenjava, liofilizirane surovine)
Brinečev kmečki mlin, Rečica ob Savinji (moka)
Ribogojnica Špegelj, Male Braslovče (postrv)
Ribogojnica Goričar, Podbočje (postrv)
Kmetija Grad, Domžale (sadje, zelenjava)
Borak, Ljubljana (med)
Kmetija Veršič, Markovci (moka, bučno in sončnično olje, zelenjava)
V Hotelu Plesnik lahko uživate v izbrani in okusni hrani v treh različnih ambientih.
Restavraciji Plesnik je namenjen del Lovske sobe, pri opremi katerega je sodeloval tudi Simon Ogrizek, sicer mednarodno priznani agronom. Odprta je v večernih urah, sprejme 18 gostov, v skladu s trajnostno usmeritvijo hotela pa je mizo potrebno rezervirati vsaj 24 ur pred načrtovanim obiskom.
Lovska soba sicer v izrazito alpskem slogu ponosno izžareva lokalne tradicije. Lesen pod, stene ter strop, umetelno izdelani leseni stoli sooblikujejo prijazen in domač ambient, katerega akcent predstavlja prelep pogled skozi okno, ki pomirja.
Gostom je na voljo tudi hotelska terasa, ki na lep sončen dan, ne glede na letni čas, odkriva prečudovite razglede in nudi številne možnosti za sprostitev ob dobri kavi, uživanje ob vrhunski kulinariki ter lovljenje sončnih žarkov.
V sklopu ajurvedskega paketa bodo naši kuharji za vas pripravili prilagojen jedilnik po priporočilih ajurvedskega specialista. Ta se določi po začetnem posvetovanju z njim, glede na vašo telesno konstitucijo in zdravstveno stanje.
V skladu z našo trajnostno strategije, ki temelji na principu ''ZERO WASTE'' oziroma na principu BREZ ODPADKOV, goste vabimo, da svojo kosilo ali večerjo rezervirate vnaprej in tako prispevate k smotrni in racionalni porabi hrane.